loader
bg-category
Całkowicie usuń użytkownika wraz z powiązanym katalogiem macierzystym w systemie Ubuntu Linux

Podziel Się Z Przyjaciółmi

Artykuły Autora: Kenneth Douglas

Za każdym razem, gdy tworzysz użytkownika w systemie Ubuntu, odpowiedni katalog jest tworzony na partycji / home systemu. Za każdym razem, gdy usuniesz użytkownika, system usuwa jego wpisy z każdej lokalizacji, z wyjątkiem odpowiedniego katalogu w / home. Dystrybucje systemu Linux nie usuwają katalogu domowego użytkownika po usunięciu użytkownika. Pozwól, że poprowadzę Cię, jak usunąć użytkownika wraz z jego katalogiem domowym.

Aby potwierdzić powyższe stwierdzenie, przejdź do System> Administracja> Użytkownik i grupa opcja. Oto wyświetlane okno dialogowe.

Nowi użytkownicy mogą zostać utworzeni za pomocą przycisku Dodaj użytkownika, a użytkownik może zostać usunięty z przycisku Usuń. Oto wiadomość, która jest wyświetlana po usunięciu użytkownika, mówi, że katalog / home użytkownika nie zostanie usunięty.

Teraz, aby usunąć użytkownika wraz z jego katalogiem osobistym, otwórz terminal i uruchom następujące polecenie, aby całkowicie usunąć użytkownika.

sudo deluser -remove-nazwa użytkownika

gdzie "nazwa użytkownika" powinna zostać zastąpiona nazwą użytkownika, który chcesz usunąć. Jako przykład, aby usunąć użytkownika aun, uruchom polecenie w następujący sposób:

sudo deluser -remove-home aun

To jest to. Cieszyć się!

Podziel Się Z Przyjaciółmi

Wasze Komentarze

Nowość