loader
bg-category
Dodaj, zarządzaj i przełączaj konta użytkowników na Androida Lollipop

Podziel Się Z Przyjaciółmi

Artykuły Autora: Kenneth Douglas

Jedną z najbardziej niesamowitych funkcji dostępnych w najnowszej wersji Androida są konta użytkowników. Nasze smartfony i tablety są dziś tak absurdalnie potężne, że nic dziwnego, że taka funkcja została wprowadzona, w końcu mamy wiele kont w naszych laptopach. Android Lollipop nie tylko pozwala dodawać innych użytkowników, ale także jest wyposażony w wstępnie skonfigurowane konto Gość, które jest już skonfigurowane dla Ciebie, dzięki czemu możesz się do niego przełączyć i przekazać swoje urządzenie natychmiast, gdy zajdzie taka potrzeba. Oto krótkie spojrzenie na to, jak dodawać i przełączać konta użytkowników i konfigurować je.

Dodaj konto użytkownika

Przesuń palcem w dół, aby wywołać centrum powiadomień, i dotknij ikonę użytkownika w prawym górnym rogu. Po pierwszym dotknięciu spowoduje to wyświetlenie ustawień szybkiego dostępu i musisz ponownie dotknąć ikony profilu, aby wyświetlić panel dodanych użytkowników. Za pierwszym razem zobaczysz tylko własne konto należycie oznaczone jako „Właściciel” i konto Gość. Dotknij „Dodaj użytkownika”, aby dodać nowe konto.

 

Wprowadź nazwę konta i dotknij „Ok”. Zostaniesz zapytany, czy chcesz teraz skonfigurować konto. Jeśli stukniesz „Skonfiguruj teraz”, zostaniesz przełączony na konto, na którym możesz kontynuować dodawanie konta Google i instalować aplikacje, ustawiać hasło i dostosowywać między innymi ekran blokady.

 

Przełączanie między kontami

Przełączanie między kontami działa w taki sam sposób, niezależnie od tego, na które konto się zalogowałeś. Usuń centrum powiadomień, stuknij ikonę użytkownika jeden raz, a następnie ponownie i wybierz konto, na które chcesz się przełączyć. Postępuj zgodnie z poleceniem, aby powrócić na konto właściciela.

Dodawanie aplikacji do kont użytkowników

Może się zdarzyć, że aplikacje, które już zainstalowałeś na głównym koncie „Właściciel”, mogą być używane przez inne konta, jeśli jest to dozwolone, ale to nie działa dokładnie tak. Aby dodać aplikacje do konta użytkownika, należy skonfigurować osobne konto Google w odpowiedniej aplikacji Google Play Store. Po zakończeniu użytkownik może zainstalować aplikacje. Zaletą tego rozwiązania jest to, że jeśli użytkownik zdecyduje się zainstalować aplikację, która została już zainstalowana na głównym koncie Owner, nie trzeba go ponownie pobierać. Aplikacja staje się natychmiast dostępna na koncie. Oczywiście każde konto konfiguruje i dodaje konta oddzielnie od wszystkich innych kont. Aby umożliwić użytkownikowi wykonywanie połączeń, przejdź do Ustawienia> Użytkownicy i dotknij przycisku koła zębatego. Stuknij opcję Zezwalaj na połączenia telefoniczne i SMS, aby zezwolić temu kontu na wykonywanie połączeń z karty SIM urządzenia, a także wysyłać / odbierać wiadomości.

Usuń użytkownika

Aby usunąć konto, przejdź do Ustawienia> Użytkownicy i stuknij użytkownika, którego chcesz usunąć, a następnie stuknij Usuń użytkownika. Po usunięciu użytkownika wszystkie dane z tego konta zostają utracone; zdjęcia, konta, kontakty, wszystko.

Odinstalowywanie aplikacji dla wszystkich użytkowników

Możesz odinstalować aplikację w taki sam sposób, jak zawsze w starszych wersjach Androida, ale po wprowadzeniu kont użytkowników możesz stuknąć przycisk „Więcej” w prawym górnym rogu ekranu odinstalowywania aplikacji i odinstalować aplikację dla wszystkich użytkowników. Użytkownik może nadal niezależnie dodawać aplikację do własnego konta, dzięki czemu nie jest ona dokładnie blokowana.

Konta użytkowników i konto Gość zostały wykonane całkiem dobrze w Android Lollipop i jeśli nic, to świetny sposób dla rodziców, aby umożliwić dzieciom korzystanie z ich urządzenia. Nie widzę czegoś takiego na urządzeniu z systemem iOS, co jest wstydem, ponieważ byłoby bardzo mile widziane na iPadzie.

Podziel Się Z Przyjaciółmi

Wasze Komentarze

Nowość