loader
bg-category
Zrozumienie list przyjaciół na Facebooku i Twojej prywatności

Podziel Się Z Przyjaciółmi

Artykuły Autora: Kenneth Douglas

Facebook stał się tak ważną częścią życia społecznego, że faworyt na Facebooku może zrujnować przyjaźnie i związki. Był czas, kiedy pytaliśmy, czy powinniśmy dodać naszego szefa lub kolegę na Facebooku, ale nikt nie przestaje o to pytać. Na szczęście Facebook daje nam całkiem niezły sposób na zarządzanie naszą prywatnością, nie wyglądając na to, że nikogo okradamy; listy. Listy to sposób na śledzenie znajomości osób i zarządzanie tym, co mogą zobaczyć, ale co robisz, gdy dodajesz kogoś do „Listy zastrzeżonych”? Przyjrzyjmy się listom Facebooka i tym, do czego służą w tym poście.

Zanim przejdziemy do szczegółów, chcemy uspokoić twój umysł. Nikt nie wie, do której listy je dodajesz. Możesz utworzyć listę „Ludzie, których nienawidzę” i dodawać do nich osoby (choć prawdopodobnie jest to lepszy pomysł, aby je po prostu odłączyć) i nie będą mieli pojęcia. Teraz na listy.

Automatyczne generowanie w oparciu o historię pracy i edukacji

Są one generowane automatycznie na podstawie tego, gdzie ludzie pracują lub studiowali. Ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że dodasz osoby, z którymi pracowałeś lub uczęszczałeś do szkoły, te listy są generowane automatycznie, a gdy dodasz więcej osób, które uczęszczały do ​​tych samych instytutów, są one automatycznie dodawane do tych list.

Prywatność: Wszystko, co udostępniasz na Facebooku, jest dla nich widoczne (chyba że określona lista jest wyraźnie wykluczona)

Kanał wiadomości: Aktualizacje od członków takich list nie pojawiają się częściej lub rzadziej niż inni przyjaciele.

Znajomi

Ta lista nie ma na celu ochrony prywatności. Ma to na celu udoskonalenie kanału informacyjnego. Nikt nie jest dodawany do niego automatycznie, tak jak w przypadku list pracy i szkoły. Ta lista jest najbardziej odpowiednia dla osób, z którymi często nie lubisz słuchać; tę irytującą ciotkę, tego faceta, który mieszkał obok, kiedy miałeś sześć lat i miał pet rocka, dziewczynę, która cały czas dzieli się zdjęciami Twilight. Są w stanie wyświetlić wszystko, co udostępniasz.

Prywatność: Wszystkie publiczne posty, zdjęcia, lista znajomych i pełne dane osobowe.

Kanał wiadomości: Nie zobaczysz wielu aktualizacji od osób z tej listy

Bliscy przyjaciele

Podobnie jak znajomi, ta lista ma na celu filtrowanie Twojego kanału informacyjnego i nie będzie stosowała żadnych ograniczeń ani nie zapewni dodatkowego dostępu do Twoich informacji osobom, które są w nim zawarte. Ta lista jest przeznaczona dla osób, którym zależy na wyświetleniu większej liczby aktualizacji. Jest on oddzielony od listy rodzin, chociaż z jakiegoś powodu Facebook nalega, aby do tej listy dodawać osoby z listy Rodzina.

Prywatność: Wszystko, co udostępniasz na Facebooku, jest widoczne dla osób z listy Przyjaciół

Kanał wiadomości: Widzisz więcej aktualizacji od osób z tej listy

Ograniczony profil

Domyślnie lista Ograniczony profil nie będzie blokować żadnych treści udostępnianych na Facebooku. Zamiast tego udostępnia listę, którą później możesz ograniczyć, gdy coś udostępnisz. Zalecamy dodanie do tej listy wszystkich osób, którym nie chcesz się zbytnio dzielić. Może to obejmować twoich współpracowników i szefa.

Prywatność: Nie można zobaczyć elementów, których wyświetlanie zostało ograniczone, na liście ograniczonego profilu, chyba że są one oznaczone w poście

Kanał wiadomości: Ta lista nie ma wpływu na aktualizacje, które widzisz u osób w niej zawartych, jednak zobaczysz mniej aktualizacji niż w przypadku osób z listy Zamknij znajomi lub Znajomi.

Ograniczony

Jest to prawdopodobnie jedyna lista, która ma na celu zachowanie niektórych rzeczy, które udostępniasz prywatnie, bez konieczności wcześniejszego konfigurowania. Jeśli często „dzwoni się chory” z pracy, jest to lista, w której można umieścić swojego szefa / bezpośredniego przełożonego. Jeśli coś złapie cię i nie będziesz mógł uczestniczyć w przyjęciu urodzinowym swojego przyjaciela, ten przyjaciel powinien być lista.

Prywatność: Widoczne są tylko publiczne posty. Widoczne są tylko aktualne informacje osobiste. Ludzie na tej liście nie widzą, gdzie pracowałeś w przeszłości lub do której szkoły chodziłeś.

Kanał wiadomości: Bez efektu.

Podziel Się Z Przyjaciółmi

Wasze Komentarze

Nowość